Det er priviligeret at have adgang til egen have. Vi kan dyrke mad til både os selv, insekterne, fuglene, mosegrisene, rådyrene og sikkert mange andre! Men der er som regel mad nok til alle i en mangfoldig have og vi skal jo være her allesammen.
Og så giver livet udenfor en mangfoldighed af oplevelser og mulighed for kreativitet.

Haverne her ligger rundt om gården på en vindblæst sandbakke

have til 2 personer
pluk selv

BLOT 100m2 JORD TIL HVER PERSON I HUSTANDEN ER NOK


– så skulle der kunne dyrkes grøntsager nok til hele året. Det afhænger så lidt af jordens frugtbarhed og hvilke planter, der dyrkes. Jord er vild med planter, og jo flere “etager” jo mere mad.
Det er imponerende hvor meget plantevækst der kan vokse på 10 x 10 meter. Mirakler sker når der lægges frø i god jord og solen skinner på dem. Oftest er vi desuden velsignet med vand ovenfra – tilpas med regnvejr er saliggørende for alt liv.

Der er meget viden at hente om økologisk havedyrkning her i Danmarks bedste hjemmeside om haver, HAVENYT.

KÅL – havens vigtigste madplante hos os
Tornsangeren på øverste billede, hjælper med at holde kålormene fra grønkålen. Duftende blomster forsøger at forvirre de smukke kålsommerfugle, så de ikke så nemt kan finde spidskålen. De er nu ikke helt nemme at narre..

kaal

– Men lidt larver skal jo også have lov så sommerfuglene kan yngle igen igen. Sådan er der sammenhæng i tingene!
Selv om grønkålsbladene bliver næsten spist op af larver, så kommer bladene igen hen på efteråret og kan blive vinterens bedste madpakke.

larve spiser kaal
alle elsker kaal
vintermad
sur kartoffel

KARTOFLER er en uundværlig sag
– men denne var SÅ sur, at den slap for at komme i gryden. Det var i december.
Den blev sat til side i en potte – og glemt.
Efter 4 måneder i glemsomhed, er den nu blevet endnu mere sur, men sandelig klar til en ny sæson. Spørgsmålet er så, om det er klogt at avle videre på den variant?

nu med spirer

HAVENS KÆMPER

        – som får en særlig status både i en slags respekt for evnen til vækst og fordi de tilfører haven disse skulpturelle oplevelser.
Fuckfingerplanten, som ses herunder t.v. kan blive 1½ meter høj. Den får tusindvis af korn og sår sig selv!! I varme somre kan frøene modnes og anvendes i brød m.m. Skulle nogen være interesseret, så findes Fuckfingerplanten oftest under navnet Amarant. I sensommeren står de som dyblilla skulpturer og ligner nogen man skal spørge om lov – før man går ind i haven.
Kvanen, som her ses i aftensolen, er både til snaps, til kager og til råkosten. Den siges at være Vikingernes vigtigste kilde til C-vitamin. Farverne er ikke blærede, men ikke desto mindre tiltrækker den i blomstringstiden et mylder af bestøvere. Kvanen er 2-årig. – Et par blade ned i drammen i 24 timer, så er alt godt!
Solsikken er til fuglene. De spiser frøene nærmest inden de modner og det er dem velundt. Som regel levner de dog frø der spirer næste forår, så de skal bare plantes ud hvor der er plads og sol. For “Sikke en sol” der skabes af blot et bette frø.

amarant
kvan angelica
solsikke
klatre i træer

Som vore husdyr – så trives vi bedst med god plads og frisk luft.

Der er uendeligt mange muligheder for sjov og ballade og bevægelser, når der er plads og plænen ikke behøver at være “pæn”!
Igen – toppriviligeret at bo i et landområde – med rigeligt reb, træer krydret med fantasi og mod.

i pæleskov

Knap 3 hektar ud af de 11 der tilhører Hanegal Landbrug, er alt mulig andet en græsmarker til kreaturerne.
Det er nemt og godt at have familie og venner på besøg og de er som oftest med på lidt af hvert.

boernearbejde

Her er børnebørnene på markarbejde. ALLE engbrandbægrene skal fjernes fra marken inden der bliver slået hø. Engbrandbægre er giftige!

Et enkelt bette telt i haven – og der er straks basis for en afslappet stund og en seriøs samtale.