Er jorden levende?
Spørgsmålet kom fra en dreng på 9 år under en rundvisning i landbruget her.
Jorden ser jo ikke levende ud. Men uden liv i jorden – intet liv på jorden!

 

Billedet herover er fra Estland 2013. Vi besøgte økologiske landbrug og så dette storkesyn på en mark med vedvarende græs.

Økologisk landbrug

Økologisk landbrug og tilsvarende dyrkningssystemer er de eneste langtidsholdbare produktionssystemer i den primære fødevareproduktion.

Anvendelse af giftstoffer til at slå levende organismer ihjel – virker! Men at ødelægge livet og livsgrundlaget for os alle, inklusiv dyr, insekter, planter, mikroorganismer, svampe og bakterier, er rimelig absurd.
De biologiske systemer påvirker hinanden. Vi mennesker kan ikke have et godt liv på denne klode uafhængigt af øvrige væsner – uanset om de lever over eller under jordoverfladen.
Dygtige landmænd og kvinder dyrker jorden uden gift og uden frugtløs kunstgødning, men betragter derimod de økologiske og regenerative dyrkningssystemer som reelt bæredygtige. Deres faglige kundskaber og videnskaber gør dem i stand til, at dyrke sunde planter med højt tørstofindhold og mange næringsstoffer. De holder dyr, som i de fleste tilfælde lever gode liv hvor basale behov opfyldes, de får frisk luft, grovfoder og god plads. Og en stor del af de økologiske landmænd indeholder et DNA, som ønsker at blive konstant klogere på de biologiske sammenhænge. De er godt klar over, at ansvaret for jordens frugtbarhed, biodiversiteten og dyrkning af sunde fødevarer, er et seriøst ansvarsområde.

Vejledning og regler om økologisk landbrug i Danmark.

Økologisk Landsforening, forening for økologiske landmænd, borgere og virksomheder i Danmark,

KOmpost på Hanegal Landbrug

Jord i hovedet

Jord er det vigtigste råstof vi har. De øverste 50 cm kloden rundt er det vi lever af.
Det er vores leve-grund-lag! Helt bogstaveligt. Jorden er levende. Uden liv i jorden er det ørken.
Hvis der ikke eksisterer en frugtbar jord fyldt med humus og liv, så gror planterne ikke på den sunde og modstandsdygtige måde og uden rigt humusindhold, skal der ikke meget regn og rusk til at erodere jordlaget. Det forsvinder bare!
Ingen frugtbar jord – ingen næringsrig mad!

Humusindholdet forringet med 80% på 80 år
Siden 2. verdenskrig er humusindholdet i dansk landbrugsjord faldet med mere end 80%. !!
Humus indeholder et mylder af bakterier, svampe, regnorme, nematoder og meget andet. Alle disse organismer skal tilføres organisk materiale for at arbejde og leve.

Seges mener at det optimale humusindhold i dyrkningsjord bør ligge på 5%. Andre mener at tallet bør ligge nærmere 10%. Nye målinger viser imidlertid et gennemsnitligt humusindhold i dansk landbrugsjord på under 2%. I 60% af arealet er humusindholdet under 1,2%. (Lars Elsgaard, Kvadratnetsmålinger, Århus Universitet, 2020)
Det er alarmerende tæt på ørkentilstand og man kan da undre sig over, at landbrugets rådgivere, ikke for længst har råbt op og i langt højere grad rådgivet om dyrkningsmetoder der fremmer humusindholdet i jorden? – De mangler jord i hovedet!

Årsagen til denne meget triste virkelighed er dyrkningsmetoderne.
Monokulturer, manglende græsmarker, dårlige sædskifter, anvendelse af kunstgødning uden organisk materiale, anvendelse af en mangfoldighed af giftstoffer – også kaldet ”Planteværnemidler”, massiv anvendelse af maskinel jordbehandling og det primære fokus på udbytter – har fjernet humus og liv i jorden. Set med klimabriller betyder det desuden en væsentlig forringelse af kulstofbindingen i jorden og lavere vandbinding, som resulterer i en større følsomhed overfor både tørke og kraftige regnmængder – jorden skyller simpelthen væk og den kommer ikke tilbage..

Økologisk landbrug er godt på vej……
Selv om et landbrug uden gift og uden kunstgødning er et godt stykke af vejen mod et sundt og vedvarende produktionssystem, så bør økologisk landbrug i højere grad end i dag, integrere større hensyn til jordfrugtbarheden i regelsættet.
Vi skal have endnu mere jord i hovedet!

ROC, Regenerative Organic Certification. Ny organisation, i USA, som har udviklet regler, der bygger videre på grundreglerne i økologien bl.a. for at sikre en mere frugtbar jord.

Planter, kompost og sunde sædskifter, gør jorden frugtbar.